GYROS (salátával, szósszal és teljes kiõrlésû "tortillával vagy pitával")

2010-02-01

sponsored links


A gyrost nagyon szeretjük, de nincs mindig lehetõség rá, hogy vegyünk és nagyon kevés helyen igazán finom.
Egy kósza ötlettõl vezérelve jött a következõ recept még évekkel ezelõtt, azóta is imádjuk. A zöldségek miatt inkább nyáron és õsszel szeretjük elkészíteni, de az év bármely szakában imádható. Gyorsan kész és isteni.
Én most a nagyon alapreceptet írom le, az eredetit és az Extrák-ban olvashattok variációkat: fitness, diétás, egészséges változatra is. Lehet kapni a boltban gyros fûszerkeveréket, aki csak próbát szeretne tenni, ezt is használhatja. Én szeretek keleti fûszeresnél vásárolni, ott is lehet kapni gyros keveréket (nagy zsákban, kimérik, próbaként 2-3 dkg bõségesen elég, még sok is). Én általában 10-20 dkg-ot vásárolok és ekkora mennyiségbe keverek el egy zacskó boltban kapható gyros fûszerkeveréket. Így egészen különleges lesz.
A húst érdemes egy éjszakára pácolni, hogy még jobb legyen.

Hozzávalók 2-4 fõre:
Húshoz:
- 50 dkg sertéshús (más is lehet, az extrában olvashatsz róla)
- 1 csapott teáskanál só
- 1 csapott kávéskanál bors
- kb 3-4 evõkanál gyros keverék (ha kell, lehet még több is)
- kb 2 dl olaj a páchoz, ami a sütéshez elég lesz

Salátához:
- paradicsom
- piros, sárga stb paprika, amelyik van
- uborka
- picike lilahagyma vagy 1-2 szál zöldhagyma, amelyik van és amennyi jólesik, mi nem annyira bírjuk
- bármilyen zöldség, amit bele szeretnénk tenni és úgy érezzük belevaló
- cukros-ecetes víz (mint az uborka vagy paradicsomsalátánál): 1 dl víz, 3 ek cukor, 1 ek ecet (kb ezt érzés szerint kell)

Szószhoz:
- 1 nagy pohár tejföl
- 1-2 kiskanál só
- 1 teáskanál gyros fûszerkeverék
- 1 csapott teáskanál erõspista, aki csípõsen szereti.

Elkészítés:
Ha módunk van rá, elõzõ este daraboljuk fel a husit (néhol lehet kapni kockára vágott sertéshúst), tegyük rá a fûszereket. Én az ujjamat megnyalva szoktam megkóstolni, hogy elég sós-e vagy fûszeres. Ne féljünk a gyros fûszerkeveréket használni, bõven kell rá, be fogja inni. Öntsünk rá olajat kb 2 dl-t, de lehet több is, majd jól keverjük el. Fedjük le, tegyük hûtöbe. A sütésig próbáljuk meg legalább 2-szer megkevergetni a pácot.
Másnap vegyünk egy teflon nagyobb edényt (lapos de legyen egy kis pereme) és öntsük bele a húst. Ha teljesen felitta az olajat, akkor tegyünk rá nagyon picike, szinte csak 2-3 evõkanálnyi olajat. Ha van a húson olaj, akkor azt öntsük bele. Közepes lángon lefedve többször kevergetve süssük meg puhára, majd a végén, mikor már kész a husi, vegyük le a fedõt, tekerjük fel a lángot és szinte folyamatosan kevergetve pirítsuk meg. Ne túl sokáig, mert megkeményedik a hús.

Miközben a husi a fedõ alatt sül, elkészíthetjük a salátát. A hozzávalókat mossuk meg, vágjuk fel kockákra és készítsük el az ecetes-cukros vizet. Kóstoljuk meg akkor is, ha már ráöntöttük a vizet, mert sokszor gyengébb a cukros-ecetes íz a zöldségeken. Ha kell, akkor még tegyünk hozzá cukrot vagy ecetet.

A szósz is gyorsan megvan. A tejfölbe keverjük el a sót, borsot és a gyros keveréket. Aki szereti a csípõset, tehet bele erõspistát. A zöldséget és a szószt, tegyük hûtõbe.

Ha még nincs kész a husi és van idõnk, csinálhatunk teljeskiõrlésû tortillát vagy pitát. Ez a pita nem szétnyíló, inkább tortillaszerû. Nagyon egészséges, máskor kenyér helyett is használhatjuk.

Tortilla:
- 400 ml teljeskiõrlésû tönkölybúzaliszt (kisebb pohár), sima liszt is lehet.
- 100 ml sima liszt (kisebb pohár fele)
- kb 60 ml olivaolaj
- 1  teáskanál só
- 125 ml meleg víz
- ha szeretnénk beletenni valamilyen magot, belerakhatjuk.

A tortillához szükséges dolgokat, keverjük össze és gyúrjuk el jól. Ha keménynek érezzük, még tehetünk hozzá picike vizet, de csak nagyon picit. Teljeskiõrlésû liszttel készült tésztáknál mindig kicsit lágyabbra készítsük a tésztát, hogy ne legyen kemény. Ha kész, hagyjuk egy picit pihenni. Egy palacsinta sütõt és egy kisebb nyújtófát vegyünk elõ. Liszt nem kell, az olaj miatt nem fog ragadni. Én a munkalapon szoktam csinálni, mert max olajos lesz a munkalap, viszont nem kell plusz liszt, nem ragad. A palacsintasütõt melegítsük fel, olaj nem kell. A bucit osszuk 4-6 részre és nyújtsuk ki kerekre, kb 3 mm vastagra, majd tegyük a palacsintasütõbe és süssük meg mindkét oldalát.

Ha kész minden és a tortilla egész puha lett, akkor a hozzávalókat beletekerhetjük. Ha kicsit keményebb, ropogósabb a tortilla, akkor törtük el több darabra és úgy tálaljuk fel.
Mi úgy szoktuk enni, hogy a husit, az ecetes-cukros salátát és a fûszeres tejfölt egy kanálra vagy villára tesszük:) Valami isteni, mindenhol rendkívül nagy sikert arat. Nyáron grillként is elkészíthetõ.

Extrák:
Az igazi gyros kevert húsból készül és van benne bárány. Ez a recept nagyon finom sertéshúsból és sokkal jobban beszerezhetõ bárki által.
Fitness, diétás változat: a husi lehet csirkehús, a cukor helyett használhatunk édesítõt vagy juharsziruppal, a tejföl helyett lehet joghurt is.Ha nem csinálunk vagy veszünk hozzá pitát, akkor pedig abszolút szénhidrátmentes, nagyon finom és laktató étket varázsolhatunk:)

Husi nélkül is tökéletes, vagy lehet hozzá gombát pirítani.
Nyáron grillként is elkészíthetõ, ha sertéstarját veszünk szeletekben csonttal együtt. Ugyanúgy kell elkészíteni, csak kicsit jobban lehet fûszerezni. A salátával és a szósszal üdítõ nyári finomság és még egészséges is:)

A teljes kiõrlésû tortilla vagy pita gondoskodik róla, hogy hosszú ideig ne legyünk éhesek és jóllakottság érzetet keltenek már kis mennyiségben is.
Errõl külön írok.
Hosszúnak tûnhet, de valójában kb fél óra alatt kész is van még akkor is ha frissen fûszerezzük a husit és nem hagyjuk állni. Érdemes kipróbálni. Jó étvágyat!!

Folytats a blogon ... kulinaris.blogspot.com/2010/02/gyros-...

sponsored links

Keres?s